YLEISIÄ OHJEITA KALASTUS- JA ERÄMAALENTOJEN MATKUSTAJALLE

Yleistä

Tämä ohje koskee ainoastaan matkaanne liittyvää helikopterilentoa ja siihen välittömästi liittyviä asioita. Muilta osin matkastanne vastaa mahdollinen matkanjärjestäjä.

Lennolle tulee ilmoittautua viimeistään tuntia ennen varattua lentoaikaa Kilpisjärven helikopterikentän toimistoomme. Kenttä sijaitsee noin 2 km Kilpisjärven hotellilta ja kaupalta etelään. Ilmoittautumisessa varmistetaan lennon lähtöaika, maksetaan lento ja kirjoitetaan lentoliput. Tämän jälkeen on usein aikaa lähteä viime hetken ostoksille tai kahville. Myös paluulennolle maastosta tulee valmistautua hyvissä ajoin tavarat pakattuina, ellei näkyvää sääestettä ole, mikä voisi lentoja myöhästyttää. Noudatamme kohteesta riippumatta Suomen aikoja.

Jos epäilette myöhästyvänne sovitusta lentoajankohdasta, ilmoittakaa mahdollisimman pian asiasta yhtiömme varausnumeroon 0400 – 155 111.

Maksuvälineinä käyvät käteinen (euro), yleisimmät pankkikortit, Visa- ja Master Card -luottokortit. Käyttäkää maksamiseen mieluiten kortteja.

Autot voidaan pysäköidä omalla vastuulla lentopaikan parkkialueille Heliflite Oy:n henkilökunnan ohjeiden mukaisesti.

Kilpisjärvellä on hyvin varustettu kyläkauppa Kilpishalli.

Lentopaikalla on polttopuita myytävänä valmiiksi säkkeihin pakattuina.

Kalastusluvat Suomen puolelle voi hankkia:

- Kilpisjärven luontotalolta

- Maa- ja metsätalousministeriön palvelusta

- Kännykkälupa metsähallituksen palvelusta

 

Kalastusluvat Ruotsin puolelle voi hankkia:

- Internetistä:

- Karesuvannon Statoil huoltoasemalta

 

Helikopterin lastauksen suorittaa Heliflite Oy: n henkilökunta. Helikopteriin nousu tapahtuu henkilöstömme valvonnassa. Helikopterin lentäjä kertoo tässä vaiheessa yleiset turvaohjeet, kuten turvavöiden käyttö, ovien avaaminen ja sulkeminen, tupakointia ja elektronisten laitteiden käyttöä koskevat rajoitukset yms.

 

MATKATAVAROITA KOSKEVAT RAJOITUKSET

Määrä
Sallittu matkatavaran kokonaismäärä on 30 kg per henkilö. Tämä painorajoitus on hyvä pitää mielessä jo kotona tavaroita pakatessa. Parhaita kasseja ovat yksinkertaiset urheilukassit ja rinkat.

Terävät esineet
Helikopterin matkustamoon ei saa viedä esineitä, joilla voi vahingoittaa muita matkustajia tai lentäjää. Pakkaa puukot, sakset sekä muut terävät esineet helikopterin rahtitilaan menevään matkatavaraan.

Aseet
Helikopterissa voidaan kuljettaa metsästys- ja urheiluaseita sekä niiden patruunoita sillä edellytyksellä, että yhtiön edustajalle on ilmoitettu asiasta lentoa tilattaessa. Helikopterin päällikkö varmistaa ennen lentoa että tieto on olemassa. Aseet tulee olla lataamattomia ja ne pyritään ensisijaisesti sijoittamaan helikopterin rahtitilaan. Matkustajan omaan käyttöön tarkoitetut aseiden patruunat tulee olla lujasti pakattuina ja kokonaismäärän yhteensä enintään viisi (5) kiloa brutto henkilöä kohti. Pakkaukset sijoitetaan helikopterin rahtitilaan.

Nesteet
Matkustaja saa omaa käyttöä varten kuljettaa matkatavaroissaan retkikeittimen polttonestettä enintään yhden (1) litran. Nesteen on oltava ehjässä myyntipakkauksessa, jonka sulkulaitteen on oltava kiristetty ja varmistettu niin, että sen läpi ei voi päästä nestettä. Nestepakkaus on sijoitettava vahvaan muovipussiin, joka on suljettava tiiviisti. Pakkaus sijoitetaan helikopterin rahtitilaan pystyasentoon.

Matkustaja saa myös kuljettaa omaa tarvettaan varten matkatavaroissaan bensiiniä näitä nesteitä varten valmistetuissa yleiseen myyntiin hyväksytyissä enintään kahdenkymmenen (20) litran vetoisissa hyväkuntoisissa astioissa (esim. Jerry-kannu) siten, että helikopterissa kuljetettava kyseisten nesteiden määrä on yhteensä enintään kuusikymmentä (60) litraa. Sulkulaitteen kiinnitys on varmistettava varmistuslangalla tai muulla tavalla niin, että sulkulaitteen läpi ei voi päästä nestettä. Pakkaukset sijoitetaan helikopterin rahtitilaan pystyasentoon.

Nestekaasu (propaani) on kielletty aine, jota voidaan kuljettaa ainoastaan alla kerrotuin poikkeuksin.


Erityislupa elinkeinonharjoittajille

Henkilö joka harjoittaa elinkeinoaan Lapin läänin alueella saa elinkeinonsa harjoittamista varten lähettää lentorahtina edellä mainittujen lisäksi propaania nestekaasun kuljetusta ja säilytystä varten valmistetuissa yleiseen myyntiin hyväksytyissä kahden, viiden tai yhdentoista kilogramman (netto) vetoisissa vahvoissa, luotettavilla sulkulaitteilla varustetuissa metallisäiliöissä. Helikopterissa kuljetettavan propaanin kokonaismäärä ei saa ylittää 22 kg:a (netto). Säiliöt sijoitetaan helikopterin rahtitilaan pystyasentoon. Lennolla ei ohjaajan lisäksi saa olla mukana muita henkilöitä kuin mukana kuljetettavien propaanisäiliöiden omistajia.

Lisätietoa vaarallisista aineista löytyy Trafin ilmailusivuilta.

 

SÄÄOLOSUHTEIDEN JA VULKAANISEN TUHKAN VAIKUTUS LENTOTOIMINTAAN (FORCE MAJOR)

Säävaraus

Luonto ei aina anna mahdollisuutta toteuttaa ennalta suunniteltuja aikatauluja. Sääolosuhteet tai vulkaaninen tuhka estävät toisinaan lentojen turvallisen toteuttamisen. Tällöin joudumme keskeyttämään lentotoiminnan tilapäisesti, kunnes lentosää paranee ja turvallinen lentotoiminta voi jatkua.

Tunturialueella sääolosuhteet vaihtelevat nopeasti, myös paikalliset sääerot ovat huomattavia. Tämä korostuu erityisesti säätilan ollessa epävakaista. Sekä lähtöpaikan että määränpään sään tulee täyttää turvallisen toiminnan kriteerit. Tämä on syytä muistaa, mikäli suunniteltu noutoaika ei toteudu ja odotusaika maastossa pitenee.

Pyydämme huomioimaan seuraavat asiat sääolosuhteiden tai vulkaanisen tuhkan vaikuttaessa lentotoimintaan:

- Lennot saattavat ruuhkautua. Tulemme lentämään kaikki tilatut lennot alkuperäisen aikataulun mukaisessa järjestyksessä.

- Odottakaa sovitussa noutopaikassa.

- Emme lennä yöllä – pyrkikää ennakoimaan mahdollinen ylimääräinen maastoyöpyminen ja sääolosuhteilta suojautuminen.

- Huomioikaa säävaraus kun suunnittelette jatkokuljetuksia.

- Heliflite Oy ei vastaa aiemmin mainituista lentosääolosuhteista aiheutuvista myöhästymisistä.

Vulkaaninen tuhka
Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, tai Ruotsin tai Norjan vastaava viranomainen, voi rajoittaa kaikkien moottorikäyttöisten ilma-alusten lentoja Kilpisjärven toiminta-alueellamme ilmakehässä esiintyvän vulkaanisen tuhkan vuoksi.